Grįžti atgal

Profitus news Investuoti į NT nuomai ar per sutelktinio finansavimo platformą?

2021-04-30 08:30:00

INVESTAVIMAS

Investuoti į NT nuomai ar per sutelktinio finansavimo platformą?

Nors lietuviams investicijos į nekilnojamąjį turtą (NT) bei nekilnojamojo turto nuomos projektai yra vienos saugiausių ir patraukliausių, tai padaryti galėdavo tik apie 10 proc. gyventojų (2020-10-20 LB duomenimis). Viena pagrindinių priežasčių – ne visi turi tam reikalingus keliasdešimt tūkstančių eurų.

Tačiau įsibėgėjus sutelktinio finansavimo platformoms (SFP), situacija keičiasi, nes norint investuoti verslo paskolas su įkeistu NT, užtenka turėti vos 100 eurų. Tuo jau naudojasi tūkstančiai lietuvių, o vidutinė investicijų suma šiose platformose siekia 700 - 800 eurų.

Investavimas per sutelktinio finansavimo platformas yra patrauklus, nors turi ir savų trūkumų. Vienas jų – neįgyjate nuosavybės. Tačiau gaunate daugiau grąžos ir jūsų investicijos yra greičiau ir lengviau „išimamos“, be to, jas galite išskaidyti nors ir po kelis šimtus eurų skirtingiems projektams, taip mažindami investavimo riziką.

Išskirsiu kelis esminius skirtumus dėl investavimo į NT jį perkant ir per sutelktinį finansavimą.

Investicinė suma. Norint įsigyti likvidų ir pajamas generuojantį būstą didmiestyje ar pajūryje, reikia turėti (arba skolintis) bent 50 tūkstančių eurų. SFP „startinė“ investicija gali siekti ir 100 eurų.

Investicinė grąža. Nuosavas būstas, jį nuomojant, generuos apie 6 proc. investicinę grąžą. Nuomojant būstą paprastai skaičiuojamos 10 mėnesių pajamos, nes likusių 2 mėn. pajamas patariama kaupti būsimiems remontams. Tiek būsto, tiek baldų ar buitinės technikos. Nuomojamus būstus remontuoti tenka dažniau. Per SFP investuotų lėšų grąža – nuo 6 iki 12 proc.

Investicinis saugumas. Perkant būstą, jūs savo santaupas sudėsite „į vieną pintinę“. Jeigu NT rinkoje bus svyravimai, svyruos ir jūsų įsigyto turto vertė. Greitai parduoti būstą taip pat nėra paprasta, dažniausiai parduodant greitai, jo nepavyks parduoti jums tinkamiausia kaina. Investuojant per SFP galima savo santaupas paskirstyti ne tik skirtingoms platformoms, bet ir toje pačioje platformoje – skirtingiems objektams. Kurie generuoja skirtingas grąžas (vieni – 7 proc., kiti – 10 ar 12 proc.). Tai priklauso ir nuo investuojamos sumos dydžio. 

Visą straipsnį skaitykite čia.